Slik unngår du å bli svindlet når du netthandler

Forbrukere lokkes til å handle på falske nettbutikker som svindler deg. Du risikerer å få levert falske varer, eller at varene ikke blir levert i det hele tatt.

Alarmklokkene bør ringe når nettbutikker tilbyr kjente merkevarer til priser langt under normale utsalgspriser. Da kan det være svindlere som står bak lokketilbudene.

Forbrukerombudet mottar jevnlig henvendelser fra forbrukere som er usikre på om nettbutikken selger ekte varer eller som ikke mottar varene de har kjøpt over internett.

Annonsene har de funnet på sosiale medier og andre seriøse nettsteder de stoler på.

Lokker med dyre merkevarer
Svindlerne bruker kjente og dyre merkevarer for å lokke forbrukerne i fella.

Ut fra henvendelser til Forbrukerombudet ser det ut til at merkevarer fra Canada Goose, UGG, Mulberry og Nike er de mest populære å bruke i svindelen av norske forbrukere.

– Dersom et tilbud er for godt til å være sant, er det som regel nettopp det. Denne læresetningen er det god grunn til å ta med seg inn i den digitale hverdagen, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

Avslør useriøse nettbutikker
I tillegg til unormalt lave utsalgspriser, er det flere tegn som kan avsløre useriøse nettbutikker.

– Blant annet kan du se om det er mange skrivefeil på nettsiden, og om teksten bærer preg av å være oversatt med en automatisk oversettingstjeneste, sier fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

Dette bør du sjekke
Du bør sjekke om nettbutikken oppgir selgers navn, adresse, organisasjonsnummer, e-postadresse og telefonnummer. Du kan som regel sjekke om nettbutikken er en autorisert forhandler av produktet på produsentens nettside.

– Vi anbefaler at du sjekker nettbutikken grundig før du handler. Søk på internett etter andres erfaringer med nettbutikken. Da finner du ofte fort ut om butikken er til å stole på, råder fagdirektør Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.

Betal med kredittkort
– Har du et kredittkort, er det smart å bruke dette når du handler på nettet. Du kan da henvende deg til utsteder av kredittkortet og kreve pengene tilbake dersom du blir lurt av nettbutikken, sier Ravne Bugten.

Dette gjelder imidlertid ikke dersom du bruker et vanlig BankAxept-kort med VISA-del.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com