Se ditt nærmeste museum på mobilen

Du kan nå sette sammen sin egen digitale museumssamling, kommentere på gjenstander og bilder og opprette egen profil.

Fredag åpnet direktør Anne Aasheim i Kulturrådet en ny utgave av Digitaltmuseum.no. Åpningen foregikk på Sverresborg museum i Trondheim.

– Dette gjør at norske museer for alvor tar steget inn i den digitale framtiden, sier Aasheim.

Digitaltmuseum.no er en Internett-tjeneste der landets museer kan presentere gjenstandene, bildene og kunstverkene sine.

Fra monolog til dialog
Museene vil ikke bare gjøre samlingene tilgjengelig. De ønsker å gå i dialog med deg som bruker. Den nye utgaven gir publikum anledning til å engasjere seg i museumssamlingene på nye måter.

Samtidig gir den museene mulighet til å samle inn den verdifulle kunnskapen som befinner seg i befolkningen knyttet til hvordan gjenstandene ble brukt, opprinnelsessted m.m.

Tjenesten legger til rette for at brukerne kan gå i dialog med museumspersonalet og andre brukere ved å kommentere og diskutere enkeltobjekter.

Selv mobiltelefoner er nå på museum. Se her.

Lag ditt eget museum
På digitaltmuseum.no kan en nå opprette sitt eget digitale museum. Du kan merke av foto, gjenstander og kunst som de finner interessant og organisere det som sin personlige samling.

De kan også dele den med andre om de vil. Brukerne kan også bidra med opplysninger om bilder, gjenstander og kunstverk.

– Erfaring viser at publikum gjerne deler sin kunnskap med museene og med hverandre. I den nye utgaven kan du også presentere deg selv og dine interesser for andre brukere av digitaltmuseum.no og vise dem hva du finner mest interessant, sier Anne Aasheim.

Det usynlige blir synlig

På de norske museene finnes store og spennende samlinger, blant annet 450.000 kunstgjenstander, 3.5 millioner kulturhistoriske gjenstander og over 22 millioner fotografier.

Tradisjonelt har et lite utvalg av disse blitt presentert i museenes utstillinger og bøker. Store deler av samlingene har derfor sjelden eller aldri blitt vist for publikum.

Målet med digitaltmuseum.no er at museenes samlinger skal være lett tilgjengelig for alle interesserte, uavhengig av tid og sted.

– Vi håper at samlingene enklere skal kunne brukes til studier, undervisning og bildesøking eller rett og slett til glede for brukerne, sier Aasheim.

Finn ditt museum

89 museer presenterer i dag ca. 900 000 gjenstander på Digitaltmuseum.no.

Finn ditt eget museum. Du finner da opplysninger om museet og godbiter fra samlingene. Noen museer har mange gjenstander, foto eller kunstverk på digitaltmuseum.no, andre har foreløpig mindre. Samlingene i det digitale museet vokser for hver dag. Det gjør også bidragene fra publikum.

Etter lanseringen i mai 2009 har besøkstallene til Digitaltmuseum.no økt formidabelt, og i 2011 ble det registrert 375 000 besøk.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com