8 grunner til at Windows Phone vil lykkes

Nokias Windows-telefon Lumia 800 har blitt lansert i Norge. Her er 8 grunner til at Windows Phone vil lykkes.

Onsdag var det Norgeslansering av Nokias Windows-telefon, Lumia 800. Lanseringen fant sted på Nokia Concept Store på Byporten i Oslo.

Blant de som deltok var blant annet administrerende direktør i Microsoft Norge, Hege Skryseth, Nokias skandinaviasjef, Johan Eidhagen og mannen bak Wordfeud, Håkon Bertheussen.

Jeg har hatt tro på at Microsoft kommer til å lykkes i telefonmarkedet helt siden jeg kikket på et tidligeksemplar av Windows Phone 7 og fikk møte folkene som jobbet med plattformen under utviklerkonferansen Demo i Las Vegas i mars 2010.

Det kommer til å finnes flust av steder du kan lese nyheter om Lumia 800 over de neste dagene, så jeg gir deg heller noen betraktninger om hva dette handler om og hvorfor Microsoft lykkes.

Jeg tror Microsoft vil lykkes med Windows Phone fordi …

1. Microsoft har alliert seg med Nokia
Det er fantastisk for Microsoft å ha fått verdens største mobilprodusent med på laget. Ingen bør undervurdere den finske giganten. Å være størst i verden gir visse fortrinn.

Nokia har for eksempel distribusjon i mer enn 150 land. De har betalingsløsninger på plass overalt. De er dyktige på billig produksjon, de har stordriftsfordeler, de har samarbeid med ekstremt mange operatører, og de har en enorm patentportefølje, bare for å nevne noe.

Nokia forsto at Symbian var dødfødt og at smarttelefoner er fremtiden, men de har ingen planer om å “ta en Kodak”. Tvert imot snur de skuta, og de har gjort tidenes veddemål. Istedenfor å satse på Android vedder de hele butikken sin på Microsofts Windows Phone.

Microsoft vet å sette pris på at Nokia ikke vil ligge med alle, og gir dem spesielle fordeler. Det kan hende Microsoft burde kjøpt Nokia, og de har sikkert tenkt tanken, men en tett allianse med det som en gang var Europas største selskap kan muligens fungere vel så bra.

Under lanseringen kunne Nokia-sjef Johan Eidhagen fortelle meg at avtaler var på plass med alle norske operatører og at kampanjer ble kjørt i alle kjeder. Nokia bruker mer penger på markedskampanjen til Lumia 800 enn de har brukt på lenge.

Men som Eidhagen påpeker – det er bare småpenger i forhold til hva partnerne, for eksempel de store kjedene bruker. Og de har vært svært positivt innstilt til å markedsføre Windows-telefonen.

2. Microsoft har ressursene
Microsoft har en stor organisasjon. Satsningen på Windows Phone er strategisk, og det er enorme ressurser som legges inn for å lykkes.

Det investeres også fra Microsoft i markedsføring, misjonering på skoler og universiteter, utviklerkonferanser, partnerskap, og alt som må til for å gjøre Windows Phone til en av de tre ledende mobilplattformene. Mange har tro på at det får de til. Blant annet Gartner, som tror de kommer til å suse forbi Apple om et par år

3. Microsoft har utviklerne
Microsoft har alltid vært opptatt av å lage god utviklerprogramvare og gode løsninger som gjør det svært effektivt å utvikle for Microsofts plattformer. For en som utvikler Windows-programvare, Windows-baserte nettjenester eller spill for Windows eller Xbox, er det utrolig enkelt å utvikle også for Windows Phone.

Det finnes allerede 50.000 apper for Windows Phone, og undersøkelser viser at nær sagt alle de mest populære appene lages både for Android, iOS og Windows Phone.

Men når alt kommer til alt er antall apper som finnes for en plattform bare et tulletall, så lenge du får den funksjonaliteten du er ute etter, og de nye fete appene og spillene det snakkes om. Derfor passer Microsoft på å hjelpe sånne som Håkon Bertheussen, som har skapt Wordfeud.

Ikke bare er spillet nå å finne på Windows Phone, men Microsoft sørger for å promotere de norske appene skikkelig i sin norske appbutikk og løfte de frem i lyset internasjonalt, slik at det blir attraktivt for utviklerne å utvikle, selv om plattformen foreløpig har liten markedsandel.

4. Microsoft har gamerne
For Xbox-spillerne skaper Microsoft en utvidet spillopplevelse med Windows Phone. Spillene fortsetter på telefonen. Du tar med deg dine spillevenner fra konsollen til telefonen.

Jeg er ingen gamer, men jeg har snakket med noen gamere som synes dette er helt genialt. Og det kan jeg jo forstå.

5. Microsoft har bedriftene
Sikkerheten i Android kan diskuteres. Hos Apple er det mye fokus på sikkerhet, men Apple har et behov for å presse frem egne løsninger og kontroll, som er relativt upopulært.

Microsoft satser på høy sikkerhet på Windows Phone. Ved å for eksempel ha en kvalitetskontroll på appbutikken, minsker faren for at trojanere og annet møl lurer seg inn der. Samtidig vil de være fleksible i forhold til bedrifters behov. Jeg tror kombinasjonen blir populær hos IT-sjefene. IT-sjefer pluss gamere – det er litt av en kombinasjon…

6. Microsoft har bedriftsløsningene
De fleste bedrifter er fulle av Microsoft-infrastruktur. Windows-servere, Exchange-servere, Sharepoint-servere.

Microsoft har unike fortrinn når det kommer til å få Microsoft-infrastruktur til å spille på lag med Microsoft-telefoner. Det er for eksempel kun Microsoft-telefoner som funker med Sharepoint…

7. Microsoft har bygget inn det sosiale
Facebook, Twitter og Linkedin er tjenester som mange bruker enormt med tid på. Det er ingen annen plattformleverandør som har integrert disse tjenestene så tett og godt som Microsoft har. Det gjør at Microsofts telefoner har spesielle fortrinn blant alle som er ivrige brukere av disse tjenestene, og det er ikke få.

Den gamle adresselista er eksempelvis erstattet med en “people hub”, hvor du for hver kontakt får opp info om hva vedkommende har lagt ut av bilder og tekst på Twitter, Facebook og Linkedin.

Det trenger ikke å være bare nyttig privat. Det kan være en god icebreaker når du treffer noen og har en viss peiling på hva vedkommende har engasjert seg i eller brukt tiden på i det siste.

8. Microsoft har konstruert et godt og genuint nytt telefon-OS
Uten mitt siste punkt hadde det ikke hjulpet for Microsoft. Det nytter ikke å putte milliarder inn i markedsføring om produktet er så dårlig at folk snakker stygt om det, og pressen slakter det i tester. Men Microsoft har et godt produkt. Det er annerledes, det er sosialt, det har et kjent brukergrensesnitt for de som har Xbox og etterhvert Windows 8, og det er rett og slett et attraktivt produkt. Så lenge det kommer et tilstrekkelig bredt tilbud av telefoner, med god distribusjon og gode priser, så har Microsoft alt som skal til for å lykkes. Flere aktører er bra for konkurransen, så det er bare å håpe at Microsoft får det til.

– Bjørn Unnersaker blogger på bunners.no om ny teknologi, mobilitet og kommunikasjon.

2 kommentarer om “8 grunner til at Windows Phone vil lykkes

 1. Meget, meget bra reflektert! 😀

  Jeg tror imidlertid at det største problemet er å overbevise mannen i gata:
  «Vil du ha en telefon med et OS som er teknisk overlegent alt annet på markedet, og lar deg ha det morsomt på fritiden samtidig som du er effektiv på jobb? Eller vil du ha denne kjedelige telefonen som alle andre har? Nå kommer den også i HVITT!»
  – «Gi meg en iPhone, takk»

  La oss håpe at til og med de største fanboys blir overbevist. OSet er mer enn godt nok til det, men man skal aldri undervurdere merkeavhengighet…

 2. Jeg har hatt mange Nokia telefoner opp gjennom årene, og har alltid vært fornøyd. Min N95 hadde et kamera som jeg ikke har sett på hverken iPhone eller HTC siden. Windows mobile har jeg bare hørt har vært trøbblete, men så hører jeg at NÅ må jeg ta en ny titt på det, og etter å ha tittet litt på grensesnittet likte jeg det jeg så.

  Så etter litt sjelegranskning gikk jeg til innkjøp av en Lumia 800. Fra jeg åpnet boksen og tok på telefonen min, var jeg imponert, ja for ikke å si forelsket. Designen står OVERHODE ikke tilbake fra noe Apple har laget, den er så smooth og perfekt utformet at det er en drøm.

  Windows mobile er kjapt, enkelt og solid. Alt er pent og ordentlig satt opp og PROFFESJONELT.

  Når jeg har sagt dette, er det enkelte småsaker jeg ikke liker. Ordlista har et klart forbedrings potensiale. Noen av oppsettene mot e-post som G-mail fungerte iallefall ikke for meg. Jeg vil også gjerne ha muligheten til å søke KUN på kontakter fra SIM kortet mitt, og ikke måtte blande inn alt fra Facebook og Windows Live. Det er selvfølgelig mulig at jeg ikke har gjort alt riktig, men dette burde være en smal sak å sette opp, jeg burde ikke måtte lete. Jeg vil også gjerne ha en hake der jeg kan garantere at e-poster blir liggende på serveren etter å ha lest dem og slettet dem fra telefonen. Som sagt mindre issues som sikkert kan fikses i en oppdatering.

  Det viktigste for meg er at telefonen fungerer bra, jeg må stadig spør om folk er der når jeg snakker, det er bare ikke noe støy eller ekko. Her er iPhone elendig og HTC ikke veldig langt etter. Nokia er uovertruffen på dette punktet. Kameraet er tilbake til den kvaliteten jeg er vant med, skarpe bilder og god zoom.

  Når telefonen kostet meg litt over halvparten av hva en iPhone ville ha kostet, UTEN å måtte kjøpe et abonement, så kan jeg ikke si annet en at jeg er veldig fornøyd. Det er ingen tvil om at her har Nokia laget en vinner.

Legg igjen en kommentar