Nordmenn vil ha stadig smartere mobiltelefoner

Salget av smarttelefoner tok virkelig av på slutten av fjoråret. Andelen smarttelefoner økte dessuten fra 50 prosent i 2010 til 65 prosent i fjor. Samsung Galaxy og iPhone var de som bidro mest til økningen. Nokia kommer som en kule i år.

I dag presenterte Stiftelsen Elektronikkbransjen sine årlige tall for hvor mye forbrukerelektronikk og mobiltelefoner som er solgt i Norge.

Totalt ble det i fjor solgt 2,250 millioner mobiltelefoner.

I slutten av oktober viste målingene til Elektronikkbransjen at det kunne bli en kraftig nedgang i fjorårets tall, men meget høy omsetning i fjorårets siste måneder snudde denne trenden.

Samsung gjorde det bra

På spørsmål fra Mobizmag.no om det var salg av Samsung Galaxy som bidro til den kraftige økningen i fjor høst, sier informasjonssjef Erik Andersen og administrerende direktør Synnøve Bjørke at de ikke kan kommentere konkrete salgstall for enkeltmerker.

Jan Adelsten Røsholm, som er direktør/distribusjon i Elektronikkbransjen, kommenterte vårt spørsmål med at «Samsung hadde et vellykket annet halvår». Røsholm sa dette med understatement.

Han er mannen i Elektronikkbransjen som har kontakt med mobilprodusentene. Disse innrapporterer salgstall regelmessig til Elektronikkbransjen.

iPhone er kjempepopulær

NetCom har offentliggjort flere månedsoversikter som viser at iPhone fra Apple gjorde det meget bra i fjor i det norske markedet. Det virker som om mobilinteresserte nordmenn ikke kan få nok av Apple, som lanserte sin nye iPhone-modell 4S i fjor høst.

Totalt ble det i fjor omsatt forbrukerelektronikk i Norge for i overkant av 26 milliarder kroner. Av dette utgjorde salget av mobiltelefoner 24 prosent av totalmarkedet.

Venter på Windows Phone

Elektronikkbransjen tror at andelen av smarttelefoner kommer til å øke i år. De peker på at Windows Phone fra Microsoft nå har begynt å røre seg i det norske markedet.

Ettersom det er Nokia som mest fronter Windows Phone i Norge, er det grunn til å tro at de vil komme som en kule i år.

Men Microsoft og Nokia har likevel en lang vei å gå med Windows Phone før de kan hamle opp med Samsung, Apple, Sony og HTC når det gjelder salg av heftige smarttelefoner.

Tar over for kompaktkamera

Smarttelefonene tar nå opp konkurransen med salget av digitalkameraer. Informasjonssjef Erik Andersen sier at mobiltelefonene etter hvert blir et kompaktkamera for mange brukere. Dermed blir smarttelefoner en reell konkurrent til kompakte stillbildekameraer.

Mobilprodusentene har vært flinkere enn kameraprodusentene til å tenke «kommunikasjon» når det gjelder distribusjon av bildene som tas. Og forbrukerne vil ha færre, men bedre duppeditter med seg når de er på farten.

Denne trenden vil sikkert gi seg tydeligere utslag i salgsstatistikkene når mobil- og kameratallene til Elektronikkbransjen for 2012 skal presenteres om et år fra nå av.

Legg igjen en kommentar