Nordmenn har åtte millioner mobiler i roteskuffen

I dag starter 700 idrettslag over hele Norge en ny innsamling av brukte mobiler. Dette skjer i samarbeid med Telenor og Norges idrettsforbund (NIF).

Undersøkelser viser at nordmenn har mer enn åtte millioner gamle mobiler liggende.

 

En ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Telenor viser at nesten åtte av ti har én eller flere brukte mobiler liggende i roteskuffen.

Totalt tilsvarer dette i overkant av åtte millioner mobiltelefoner.

Få mobiler resirkulert

– I Norge har vi god dekning og stor glede av ny mobilteknologi. Årlig kjøpes rundt to millioner nye mobiltelefoner i Norge, men kun en brøkdel av de gamle har til nå blitt returnert for gjenbruk eller resirkulering. Derfor arrangerer Telenor i samarbeid med Norges idrettsforbund på ny en innsamlingsaksjon for å resirkulere gamle mobiltelefoner, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Undersøkelsen viser at det totalt er 76 prosent som har én eller flere brukte mobiler i roteskuffen, og to av ti har flere enn fire gamle mobiler liggende.

Mange vil bidra til bedre miljø
Selv om den nye undersøkelsen viser at mange gamle mobiltelefoner blir liggende i roteskuffen, så sier hele ni av ti at de gjerne vil bidra til et bedre miljø ved å resirkulere mobiltelefonene. Like mange kan tenke seg å gi sin gamle mobiltelefon til et idrettslag.

– Dette er gode nyheter for miljøet, men også for idrettslagene som i dag starter på sin dugnadsaksjon. I fjor tjente idretten 6 millioner kroner på denne miljødugnaden, og vi tror at det er store muligheter for å oppnå enda bedre resultater i 2012, sier Svendsen.

700 idrettslag fra hele landet klare for dugnad
For hver brukte mobiltelefon idrettslagene samler inn, får de 35 kroner av Telenor.

– I år har vi engasjert 700 idrettslag fra hele Norge, hele 200 flere enn i fjor, sier Børre Rognlien, president i Norges idrettsforbund.

Han mener innsamlingen og sponsorsamarbeidet med Telenor er en god måte for idrettslagene å samle inn penger på, samtidig som de gjør en innsats for miljøet.

Håper på ny rekord
Det ble totalt samlet inn 180.428 brukte telefoner i Telenors regi i fjor. Av disse ble 174.788 samlet inn av idrettslagene, et resultat som med god margin sikret ny norsk innsamlingsrekord.

– Målet for årets innsamling er ny innsamlingsrekord, og vel så det, sier Børre Rognlien.

Telenor og NIF håper at idretten i år klarer å samle inn minst 230.000 brukte mobiltelefoner.

– Når undersøkelsene viser at det ligger så mange gamle mobiltelefoner hjemme hos folk, tror vi at målet er mulig å nå. Sammen med idrettslagene gjør vi det enkelt å slå et slag for miljøet, når vi gjennom returprogrammet «brukt mobil nye muligheter» tilbyr å hente mobilene hjemme hos folk, sier Berit Svendsen.

Trygt å bidra
De brukte mobiltelefonene samles inn i spesialtilpassede innsamlingsposer som hindrer at mobilen kan tas ut igjen når den først er lagt i posen. De fulle posene sendes til opptelling og registrering hos Alternativ Data, i Oslo, før de sendes til Telenors miljøsertifiserte returpartner Regenersis i Storbritannia.

Regenersis er en global aktør på innsamling, restaurering og resirkulering av mobiltelefoner. Brukbare telefoner blir restaurert for videresalg i nye markeder, og resten blir resirkulert. Alle data blir slettet, og eventuelle medfølgende SIM- eller minnekort blir destruert.

– Over 90 prosent av en gammel mobiltelefon kan benyttes i ny produksjon. Jeg oppfordrer folk til å finne frem sine gamle mobiler og bidra til et bedre miljø, sier Berit Svendsen.

Legg igjen en kommentar