Ingen økning i ringeprisene på reise i EØS i sommer

EUs nye regulering for mobilbruk i EØS-området vil ikke bli innført for norske mobilabonnenter denne sommeren. I løpet av høsten vil mobilprisene gå ned.

Post- og teletilsynet (PT) meldte i dag at de har vært i kontakt med de fleste norske mobilselskapene, som melder at de vil beholde eller senke dagens priser, selv om dette foreløpig ikke er et krav fra myndighetene.

Når du bruker mobilen med sitt norske abonnement i utlandet, er du gjest i et annet mobilnett enn i Norge, og andre priser gjelder.

Dagens regulering av internasjonal gjesting i EØS gjelder frem til 30. juni.

Gjelder foreløpig ikke for Norge

Ny forordning er vedtatt i EU og vil tre i kraft for medlemslandene fra 1. juli, men denne gjelder ikke for Norge ennå. For EØS EFTA-landene vil forordningen tre i kraft så snart den er innlemmet i EØS-avtalen og er rettskraftig. Dette vil antakelig skje til høsten.

Norske mobilbrukere på reise i Europa har altså ikke krav på priser i tråd med de nye reglene.

Prisene går ned

PT har imidlertid vært i kontakt med de fleste norske mobilselskapene, og disse bekrefter at de vil videreføre prisene på dagens nivå. Det vil si at de vil følge reguleringen som gjaldt frem til 30. juni.

Enkelte har også signalisert at de vil senke prisene ned mot nivået som følger av den nye reguleringen i EU, selv om de altså ikke er pålagt å gjøre dette.

– Jeg synes det er bra at bransjen allerede nå tar innover seg endringer som den vet vil komme, og gjør sitt beste for å ivareta kundene sine i en periode mange av dem er i utlandet på ferie, sier PT-direktør Torstein Olsen.

Dette koster det

Kunder med norske mobilabonnement kan derfor i utgangspunktet forvente disse prisene for å ringe og motta samtaler på reise i EØS-området i sommer:

  • Utgående samtaler bør ikke koste mer enn 3,39 kroner per minutt
  • Mottak av samtaler bør ikke koste mer enn 1,06 kroner per minutt
  • Maksimalprisen for å sende en SMS vil være 1,06 kroner. Det skal ikke koste noe å motta en SMS.

Prisene er de samme som har vært gjeldende til 30. juni 2012, og er inkludert merverdiavgift.

PT ber likevel mobilkundene om å sjekke prisene med sitt mobilselskap før reise til utlandet, for eksempel via selskapets hjemmeside.

Obs på datatrafikk
Brukerne bør også være klar over at mobilselskapene fortsatt ikke er pålagt å tilby maksimalpriser for datatrafikk.

Regelverket som har vært gjeldende frem til nå, har imidlertid hatt krav om at første gang man benytter datatjenester i EØS-området, skal man få informasjon om at datatjenester er tatt i bruk og hvilke priser som gjelder. Informasjonen kan sendes kunden som SMS, e-post eller som et pop-up vindu som vises på datamaskinen.

Sperre mot bruk av datatjenester

Mobilselskapene har også vært pålagt å tilby sine kunder en grense for å sperre mot bruk av datatjenester. Kunden skal dessuten motta varsling når forbruket har nådd 80 prosent av den fastsatte sperregrensen, som er ca. 500 kroner (60 euro).

Selskapene som PT har vært i kontakt med, har signalisert at de også vil videreføre denne ordningen i sommer.

Når det nye regelverket trer i kraft for norske mobilbrukere, vil det nye EU-kravet om maksimalpriser for datatrafikk gjelde.

Prisen per MB skal da ikke overstige 6,58 kroner.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com