Rapper fikk Telenors kulturpris for 2012

Den svenske låtskriveren og rap-artisten Timbuktu (Jason Diakité) er tildelt Telenors internasjonale kulturpris for 2012. Prisen er på 250.000 kroner.

Han får prisen for sin banebrytende bruk av lokalt språk i tekster og sanger, som tar opp i seg både folkemusikk, blues, reggae og vestafrikanske uttrykksmåter.

Tibuktus mest kjente hit er «Det löser sej».

Rettferdighet, toleranse, åpenhet og ytringsfrihet står sentralt i Timbuktus tekster og gjør han til den mest innflytelsesrike politiske «crossover» artisten i hele Norden.

Samarbeider med Plan Norge
Prisen gis også for hans innsats gjennom Studio Timbuktu som han startet i 2012 sammen med Plan Norge for å utvikle talenter.

Timbuktu lar barn og ungdom spille inn sanger om temaer som interesserer dem og hjelper dem til å bringe deres meninger ut til et større publikum.

Timbuktu har mottatt sju svenske Grammy-priser og fikk også Nordens språkpris 2011 (Foreningen Norden). Timbuktu er en aktiv ambassadør for den svenske FN-organisasjonen.

Kontroversiell og sosialt bevisst
– Vi gratulerer Timbuktu som en velfortjent vinner av Telenors internasjonale kulturpris for 2012. Timbuktu har vært en trendsetter og pioner på den nordiske hip-hop-scenen i mange år og har brukt dialekt til å fremme et universelt og samtidig kontroversielt budskap som et redskap for å endre samfunnet. Vi setter særlig stor pris på hans bruk av sin egen rolle som artist til å oppmuntre og lære opp unge mennesker til å skape et bedre liv for seg selv gjennom hans eget prosjekt Studio Timbuktu, sier Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor.

Mange artister følger i Timbuktus fotspor
– Dette årets vinner av Telenors kulturpris – Timbuktu – matcher helt og fullt intensjonen bak prisen, som skal hedre personer og institusjoner som gjennom kultur bygger broer over geografiske, sosiale og kulturelle barrierer. Rettferdighet, toleranse, vidsyn og ytringsfrihet står sentralt i Timbuktus tekster. Hans konfronterende tekster innenfor ulike sjangre som folk, blues, reggae og vest-afrikansk stil gjør han unik. Sangene hans er fengende og tilgjengelige og appellerer til flere generasjoner av lyttere. Med rap som verktøy har han gjennom tid blitt en av de mest innflytelsesrike «crossover»-artistene i Norden. Mange nordiske artister følger i Timbuktus fotspor og hans karakteristiske og lett gjenkjennelige stemme har satt sitt preg på en rekke internasjonale samarbeider, sier juryens leder Kjersti Alveberg

Gir ytterligere motivasjon
– Jeg er naturligvis svært glad og overrasket over denne fantastiske tildelingen. Det å virkeliggjøre og uttrykke ideer er hva jeg sysler med, og jeg er derfor overveldet av at mine ideer har rørt ved noe hos mine medmennesker. Denne prisen gir meg ytterligere motivasjon og mulighet til å fortsette å kommunisere, sier Timbuktu.

Foto: Telenor/Mads Maurstad

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com