Har mobiler for 4,5 milliarder liggende hjemme

I norske hjem ligger det gamle mobiltelefoner til en verdi av over 4,5 milliarder kroner. Plan Norge samabeider nå med GreenMobile for å få nordmenn til å resirkulere mobiltelefonene sine.

Norge er et av landene i verden hvor vi bytter ut telefonene våre hyppigst.

Hvert år kjøper nordmenn 2,5 millioner mobiltelefoner, og mange får seg ny telefon opptil flere ganger i året.

GreenMobile anslår at det finnes over 10 millioner brukte telefoner i skuffer og skap i private hjem og hos bedrifter.

Legges i skuffer og skap
– Et betydelig antall fullt brukelige mobiltelefoner blir lagt i skuffen, gitt bort eller simpelthen kastet. En ny undersøkelse fra Opinion Perduco viser at to tredjeler av nordmenn over 18 år har en smarttelefon. 44 prosent har aldri resirkulert telefonen sin, så her er det et enormt potensiale, sier daglig leder Jan Otto Bjørkum i GreenMobile.

«Mobilpant»
GreenMobile har utviklet et «pantesystem» som gjør det enkelt for bedrifter og privatpersoner å tjene penger på brukte mobiltelefoner.

«Panten» kan du enten beholde selv eller gi til Plans prosjekter i Senegal. Målet er å få inn rundt 30.000 mobiltelefoner i løpet av 2013.

Med en snittpris på 200 kroner utgjør dette hele seks millioner kroner.

Hjelp til å overleve
– Brukte telefoner kan gi barn i Senegal en sjanse til å overleve etter fylte fem år. Vårt konsept passer godt for å hjelpe Plans arbeid, og mange av våre bedriftskunder er allerede i gang med å gi gamle telefoner til Plan. Det å kombinere miljø og samfunnsansvar har blitt tatt veldig godt i mot hos våre kunder, sier daglig leder i GreenMobile, Jan Otto Bjørkum.

iPhone 3 = 425 kroner
Det er spesielt smarttelefoner som er lukrative. For en iPhone 3 får man 425 kr i «pant» – like mye som det koster å vaksinere fire barn.

For en Nokia E52 får man 150 kroner og for dette kan mellom ett og to barn barn få livsnødvendige vaksiner.

Går til vaksiner
– Vi er veldig glade for vårt nye samarbeid med GreenMobile, og håper nå at folk donerer sine gamle mobiltelefoner. Inntektene går blant annet til vaksiner, myggnett og vannbrønner slik at flere barn får overleve og vokse opp i Senegal, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge.

Sikker datasletting
Sikker sletting av data er avgjørende for at bedrifter skal levere inn gamle mobiltelefoner. Dette har GreenMobile tatt høyde for og har opprettet gode rutiner sletting av data før videresalg.

Alle mobiltelefoner som leveres inn gjennomgås manuelt, før de videreselges til markeder i Afrika, Sør-Amerika eller Kina.

Gamle mobiler resirkuleres og over 90 prosent av råvarene brukes om igjen.

Legg igjen en kommentar