PC-design déjà vu i cowboyland

Hvor mye har designet forandret seg på en IBM/Lenovo-PC siden 1994? Jeg har vært på arkologisk utgravning i kjelleren – og har funnet svaret.

Jeg har nylig testet Lenovo Thinkpad T430s, en høyst oppgående business PC. Når jeg mottok PC-en og så den matt svarte overflaten kun brutt av et ovalt skilt med navnet Thinkpad følte jeg at jeg hadde vært med på dette før.

Og etter litt graving på harddisken min – hjernen altså – husket jeg tilbake til 1994 i Tyskland hvor jeg spent åpnet den nye jobb PC-en, som var en heftig IBM Thinkpad 360Cs med 9 toms fargeskjerm, 33 MHz 486sx prosessor. Det var tider det!

Så etter en arkeologisk øvelse nede i kjelleren i går fant jeg min «arkiverte» Thinkpad 360Cs godt forvart i sin enorme dokkingstasjon. Det var jo den samme mattsvarte designen kun brutt av et ovalt skilt med Thinkpad.

Riktignok har IBM-logoen forsvunnet, skjermen har blitt større og PC-en kraftigere, men i utgangspunktet det samme designet.

Thinkpad har holdt på en konstruksjon som gjør det enkelt for brukeren å bytte komponenter som batteri, harddisk osv. Dette er noe jeg savner hos mange andre PC-leverandører.

Designet er av Alessi og inspirert av Shōkadō Bento en tradisjonell svartlakkert japansk matboks. Hvis utviklingen har gått samme veien på matboksene som Thinkpad må matpakken nå inneholde pizza og ikke sushi.

Thinkpad har hatt samme design i snart 20 år. En vellykka designstrategi har det vært for Lenovo.

Lurer på om Apple har lagt seg på samme linje?

Det har ikke skjedd så mye med «Macbook»-designet etter at Steve Jobs tok over Apple i 1997.

Jeg vet at jeg nå får Apple-klanen etter meg på prærien. Det kan jeg leve med.

Men det går fint ettersom jeg har min gamle designperle fra IBM med meg i teltet 😉

 

Foto: Mobile Cowboy (bildet over) og Trond Heggelund (bildene under)

En kommentar om “PC-design déjà vu i cowboyland

  1. Lenovo FTW! 🙂

    Fungerer 360Cs’en din enda?

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com