Redder denne det skandaliserte nødnettet?

Motorola Solutions har kommet med tre nye TETRA-radioer. De nye radioterminalene skal gi raskere tilgang til kritisk informasjon og være et sikrere kommunikasjonsverktøy for nødetatene.

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) og direktør Tor Helge Lyngstøl har etter 22. juli-terroren i fjor fått mye kjeft for at nødnettet ikke fungerer optimalt, og at terminalene de benytter ikke fungerer innendørs. 

Nå har Motorola Solutions kommet med en terminal som skal være verdens mest avanserte TETRA-håndsett. I hvert fall hevder de det selv.

Opptatt av sikkerheten til brukerne
– Utviklingen innen TETRA drives av to ufravikelige premisser; hensynet til samfunnssikkerhet og trygghet for nødpersonell som hver dag er ute på utfordrende og farlige oppdrag for å hjelpe andre. Sikkerheten til brukerne skal aldri gå på bekostning av andre hensyn, sier Tom Quirke, global sjef for TETRA i Motorola Solutions.

Verdens mest avanserte
Denne uka ble MTP6550 lansert. Denne TETRA-radioen er verdens første bærbare TETRA-radio som er TEDS-kompatibel.

TEDS (TETRA Enhanced Data Services) gir brukerne datatilgang i sanntid og sikrer rask og sikker informasjonsoverføring mellom personell i felten og operasjonssentralen.

Nye viktige funksjoner gjør det mulig for operasjonssentralene å sende meldinger og bilder direkte til displayet på radioterminalen. Radioen har også integrert Bluetooth for trådløs overføring av lyd og data til Bluetooth-kompatibelt utstyr som bærbare datamaskiner, smarttelefoner og strekkodelesere.

For å utvide området man kan kommunisere i under utfordrende dekningsforhold har MTP6550 integrert Direct-Mode Repeater (DMO) som utvider kommunikasjonsområdet med opptil 14 prosent gjennom radioens egen sendestyrke og mottakerfølsomhet.

Utvidet familien
I tillegg presenterte Motorola de nye TETRA-radioene MTM5200 og MTM5500 til bruk i utrykningskjøretøy og andre fremkomstmidler som brukes ute på oppdrag.

MTM5200 og MTM5500 komplementerer produktserien som også omfatter MTM5400, som allerede er i bruk i norske nødetater.

MTM5500 har DMO Gateway og DMO Repeater funksjonalitet som standard, og kan midlertidig forlenge signalstyrken og dekningsområdet for tale- og datakommunikasjon til bygg i nærheten, eller ved andre utfordrende forhold.

Forberedt på datatrafikk
MTM5000 -serien støtter TEDS-standarden og høyere datakapasitet. Utvalget av radioterminaler gir brukerne mulighet til å velge den radioen som best passer deres daglige behov, samtidig som utstyret er forberedt for fremtidens datamuligheter med TEDS. 

Samtlige av de nye TETRA-radioene støtter datastandarden TETRA Enhanced Data Services (TEDS), som er en del av den felleseuropeiske TETRA-standarden til ETSI (European Telecommunications Standards Institute).

TEDS gir mulighet for større datakapasitet og representerer et viktig fremskritt for TETRA-teknologien. De nye TETRA-radioene fra Motorola gir opp til 20 ganger raskere dataoverføring enn med dagens radioterminaler og sikrer at nye terminalinvesteringer støtter fremtidens datatjenester.

Åpner for utvidede datafunksjoner
– TEDS åpner for utvidede datafunksjoner basert på TETRA-standarden, og dekker samtidig brukernes driftsmessige behov når de er ute på oppdrag. Kommunikasjonen skal være sikker, brukervennlig, avlyttingssikker og fleksibel. Våre nye TETRA-radioer gir brukerne mer funksjonalitet og samtidig bedre sikkerhet, effektivitet og lang levetid på utstyret. I tillegg kan repeaterfunksjonen utvide dekningsområdet slik at brukerne kan kommunisere med hverandre når det gjelder mest, avslutter Quirke.

Fakta

 • Den bærbare TETRA-radioen MTP6550 er utviklet for bruk under tøffe forhold og har robust design med høy motstandsdyktighet mot fuktighet. Det robuste designet sikrer kritisk kommunikasjon i alle situasjoner. Selv etter 30 minutter under vann (opp til en meter), vil radioen fortsatt virke.
 • Et stort QVGA-display med god fargegjengivelse gjør MTP6550 ideell til visning av større innhold og flere tekstlinjer.
 • Display med høy oppløsning gjør det også enkelt å vise detaljerte bilder og forbedrer brukerens opplevelse av mobile applikasjoner med visuelt innhold.
 • Innebygd, valgfri GPS sørger for at kontrollromsoperatøren får nøyaktig informasjon om hvor beredskapspersonellet befinner seg til enhver tid, hvilket kan bidra til å effektivisere håndteringen av et oppdrag.
 • Et utvalg av informasjonstjenester lar kontrollromsoperatøren sende meldinger direkte til radioens display. Med “Callout”-funksjonen kan meldinger som krever obligatorisk bekreftelse vises direkte på radioens display og på den måten sikre at kritiske meldinger når de valgte brukerne.
 • Integrert Bluetooth, Multi-Slot Packet Data og TEDS-kompatibilitet lar brukere dele tekstmeldinger og bilder på en rask og trygg måte.
 • Integrert WAP-browser gir brukerne tilgang rask tilgang til informasjon og databaser. WAP-baserte varslinger gjør at operasjonssentralene kan sende beskjeder og bilder direkte til skjermen til den bærbare radioen.
 • For å utvide dekningsområdet, særlig innendørs og under vanskelige forhold, har MTP6550 integrert Direct-Mode Repeater. Dekningsområdet kan utvides med opptil 14 prosent gjennom radioens Klasse 3L (1.8 W) sendereffekt og mottakerfølsomhet.
 • MTP6500 gir best lyd- og talekvalitet av samtlige bærbare TETRA-radioer på dagens marked. MTP6500 tilpasser seg automatisk støyende omgivelser og sikrer at operasjonssentralen og kolleger mottar klare og tydelige talebeskjeder.
 • MTP6500 har integrert Micro-SD minnekortleser som tillater lagring og bruk av detaljerte kart, bilder av savnede personer o.l. Lagret informasjon er enkel å administrere gjennom Motorolas integrerte Terminal Management (iTM) applikasjon. For eksempel kan driftsmeldinger lastes opp til radioen når et nytt skift går på vakt og bidra til enklere arbeidsrutiner internt i nødetatene.
 • Integrert Bluetooth lyd- og Push-to-talk (PTT) lar brukere koble til tilleggsutstyr via Bluetooth-utstyr. MTP6500 støtter også trådløs dataoverføring via Bluetooth til strekkodelesere, bærbare datamaskiner og smarttelefoner.
 • MTP6550 leveres med flere applikasjoner som er skreddersydd for nødetater, for eksempel flåtestyring, ”Call Out” og andre løsninger for ressurshåndtering. Alt dette kan bidra til mer effektiv oppdragshåndtering, lavere responstid og reduserte kostnader.

Legg igjen en kommentar