En ny bølge av hybridmaskiner

Med lanseringen har av Windows 8 har det dukket opp en ny trend innen desktop-PC. Store skjermer man kan ta på. Er det en god ide?

Fujitsu, HP, Dell, Lenovo, ASUS og sikkert flere har de siste månedene lansert alt-i-ett-PCer fra 18 til 23 tommer store. Alle sammen med berøringskjermer.

Vi i redaksjonen har fått låne Fujitsu sin modell for å teste ut dette nye konseptet. Etter at den første iveren etter å ta på skjermen har gitt seg, så dukker spørsmålet om bruksverdien opp.

Det vi fort fant ut, var at det er relativt upraktisk å sitte på pulten og bruke fingrene på skjermen istedet for en mus. Du får ganske raskt tunge armer og stive skuldre.

Disse skjermene kan bøyes helt ned slik at de nærmest ligger på bordet. Da blir bruksnytten tydligere.

Vi ser for oss at disse maskinene kan være rimelig perfekte på service-steder som butikker, innsjekkingsskranker og lignende. Også som en PC du står foran fungerer det bra. Egentlig kan vi si at så lenge du ikke sitter fungerer store berøringsskjermer helt topp!

Vi ser også for oss at disse maskinene kan være geniale å ha på type internet-cafèer og flyplasser som offentlige surfe-stasjoner.

Stive priser
Prismessig er disse maskinene ganske dyre, men helt greie spesifikasjoner ligger de stort sett på rundt ti-tusen kroner. Det er ganske stivt, og det er egentlig kun berøringsskjermen som rettferdiggjør prisen i forhold til for eksempel en Apple iMac.

Med suksessen spill har hatt på nettbrett kan man kanskje tenke seg at berøringsskjermer kan gi PC-spill en renesanse? Vi er usikre. Skjermene reagerer riktig nok på berøring, men de er langt fra så responsive som en gjennomsnittlig nettbrett. Her er det stort forbedringspotensiale!

Hvis målet til produsentene er å få disse maskinene inn i norske hjem tror vi de har tre utfordringer; ergonomi, berørings-sensitivitet og pris.

Som business-maskiner vil de fungere helt topp for alle som står og jobber. I det segmentet kan man rettferdiggjøre prisen også.

En kommentar om “En ny bølge av hybridmaskiner

  1. «Er det en god ide?»
    JA!

    Jo mer vanlig det blir jo bedre! Jeg gleder meg til alle PCene mine har touchskjermer, og f.eks «pinch-to-zoom» blir standard. Etter å ha jobbet i Excel på W8-brettet mitt, savner jeg den samme muligheten til navigasjon rundt i regnearket på den stasjonære maskinen.

    Dessverre skjer det samme her som med alt annet som er «nytt» (i den forstand at teknologien finne, men brukes i en *litt* annerledes sammenhegn): Prisene skyter i været, men vil nok stabilisere seg etter hvert.

Legg igjen en kommentar