TEST: Microsoft Surface Pro

Microsoft lanserte nylig Surface Pro 2, mens vi venter på at den skal ankomme butikkhyllene tester vi forgjengeren og originalen.

Konseptet er at man tar en tradisjonell ultralett bærbar PC, gir den berøringsskjerm og tar fra den tastaturet. Tastaturet blir så tilleggsutstyr man kan få i forskjellige varianter.

På vår test-enhet fikk vi med to typer tastaturet, et med skikkelige taster, og ett i knall blå stoff og berøringstaster. Overraskende nok fant vi sistnevnte mest praktisk å bruke på farten, tastaturet med fysiske knapper hadde nemlig litt «seige» taster, vi hadde store problemer med å få registrert trykk på mellomrom-tasten blant annet. Vi ser andre har skrytt av dette tastaturet, så vi tar forbehold om at vi kan ha hatt uflaks og fått et tastatur som er feilvare.

Vi fikk en skuffelse til da vi sjekket hvor mye ledig lagring vi hadde. Vi har fått utdelt 64GB versjonen, og før vi i det hele tatt har installert noenting er allerede 40GB brukt opp av operativsystemet og de forhåndsinstallerte applikasjonene fra Microsoft. Det vil si at vi sitter igjen med kun 24GB lagring å boltre oss på.

Det følger også med en penn. Denne festes med magnet i ladeporten når du ikke lader og vi klarte å glemme igjen pennen flere ganger under testperioden. Ikke fant vi heller noe godt bruksområde for pennen, den var ingen god erstatning for mus ihvertfall.

Nettbrett eller ikke?

Man får en litt ubestemmelig følelse med Surface Pro. Javisst har Microsoft laget et nytt grensesnitt som hører hjemme på ett nettbrett, men desverre er altfor få applikasjoner tilpasset dette grensesnittet, ikke engang Office 2013 er i det nye grensesnittet. Hvilket gjør at du fort havner over i «skrivebord-modus» og Surface Pro blir brått ikke veldig touch-vennlig lenger…

Det er mange rariteter i Windows 8 som ikke virker spesielt brukervennlig eller gjennomtenkt. Forhåpentligvis blir mye av dette rettet i den kommende Windows 8.1 som skal bli en gratis oppgradering for Surface Pro brukere. Dette har ført til endel frustrasjon under vår testperiode.

Når det er sagt er Surface Pro en god følgesvenn for de som reiser mye og finner tradisjonelle nettbrett litt for begrensede, men samtidig ønsker å slippe å drasse med seg en bærbar PC. Surface Pro er på ingen måte like lett som ett nettbrett og batteritiden er kun på ca 4 timer normal bruk, men størrelsen er ganske perfekt for en som er på farten mye og Microsoft har gjort underverker med standby modus slik at maskinen bruker minimalt med strøm når du slår av skjermen, omtrent som med vanlige nettbrett.

Surface Pro 2

Som vi sa innledningsvis så rakk Surface Pro å bli utdatert før vi fikk testet den. Oppfølgeren er lansert og med den lover Microsoft betydelig bedre ytelse (selv om ytelsen var absolutt god nok på vårt eksemplar), over doblet batteritid, større lagringsalternativer og en haug med interessant tilbehør som flere tastaturer, blant annet ett med innebygget batteri, og en skikkelig dockingstasjon.

Konklusjon

Så, bør du kjøpe denne maskinen? Nei! Vent heller på Surface Pro 2 og Windows 8.1.

Er det en erstatning for tradisjonelle nettbrett? Nei, den er et kompromiss for de som ikke ønsker å både ha en bærbar PC og ett nettbrett. Hvis det er målet ditt, er Surface Pro (2) antagelig det beste alternativet du kan finne idag.

Den svake batteritiden er det største minuset for oss, vi hadde forventet oss tilnærmet en arbeidsdag i batteritid. Dette er som sagt rettet opp i med Surface Pro 2. Vi har derfor store forventninger til oppfølgeren som blir å finne i butikkhyllene mot slutten av oktober. Surface Pro 2 vil koste fra 7299,- til 14599,- avhengig av hvor mye lagring du vil ha. Du bør ha minst 128GB med tanke på hvor mye som er brukt før du kommer igang.
Terning_3_Mobizmag.no
Positivt 🙂

 • Kickstand
 • God skjerm
 • Delvis vellykket blanding av PC og nettbrett

Negativt 🙁

 • Svak batteritid
 • Lite touchvennlig i «skrivebord» modus
 • Office 2013 er ikke i «Modern UI»

5 kommentarer om “TEST: Microsoft Surface Pro

 1. Gir det mening å trekke for at et nettbrett er lite touchvennlig i «skrivebord modus»?

  Er det ikke heller et pluss-poeng at den har skrivebord modus?
  (Det er jo det Surface RT får pepper for, noe som er rart for det stilles jo ikke samme krav til Android og iPad).

  Jeg ville også trukket et øye for batteritiden, for det er litt skuffende. Men ellers hadde det blitt en 5’er.
  (og iPad og Android vurdert etter *samme* kriterier ville så vidt nå opp til 2).

 2. Når du må i «skrivebordsmodus» for de aller fleste daglige oppgaver, så blir det negativt at de ikke er touchvennlig ja. Hadde de fleste applikasjoner vært i Modern UI drakt hadde det vært noe annet.

 3. Hvorfor må du i skrivebordsmodus for «daglige oppgaver»? Fungerte ikke IE, Mail eller «Modern UI» på ditt eksemplar? 😉

  Jeg kan si meg enig i at Office burde være gjort mer touchvennlig (og jeg har problemer med å forstå hvorfor det ikke er gjort), men det er like tungvindt som på Android og iOS (hvis du har prøvd det via RDP/Citrix/LogMeIn/etc).

  Personlig mener jeg gleden av å ha en skikkelig Office-pakke uten å være minimalistisk eller ellers tungvindt touchvennlig (med menyer, undermenyer i hopetall) overgår ulempen på lang vei.

  Jeg vil ha touchsskjerm på jobb! 🙂

 4. Mail og kalender i «Modern UI» fungerer meget bra, det brukte jeg.

  Når jeg installerte Chrome, forsvant den touch-vennlige versjonen av IE, jeg fant den aldri igjen…

  På Android og iOS finnes det flere med gode Office alternativer som er svært så touchvennlige. På Windows 8… Ingen.

  Jeg lette også etter gode tekst-editorer, FTP-klient, KeePass, osv, osv, som ikke fantes noe av i «Modern UI», men som finnes for Android og iOS i touch-vennlig format.

  Jeg fant heller ingen skikkelig gode «Modern UI» Twitter-klienter, så endte opp med å bruke TweetDeck via Chrome.

  Yammer, Microsoft sin egen enterprise-sosiale-medier klient fremstod som kastrert i «Modern UI», sammenlignet med Android og iOS klientene, måtte bruke web-varianten for å administrere alle mine nettverk og grupper.

  Lync i «Modern UI» hevdet at vår Lync 2013 server ikke var kompatibel, måtte bruke «skrivebords-varianten».

  Lista går videre uten at jeg vil ramse det opp her.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com