Erstatter mobilen nettbrettet?

Flere og flere begynner å innse at en stor mobiltelefon erstatter mye av behovet for ett nettbrett. Er lanseringen av iPhone 6 Plus dødsstøtet for nettbrettet?

Sony har sin Z Ultra, Samsung har Note og Mega, Huawei har Mate, Nokia har Lumia 1520 og nå har altså Apple også bitt i det sure eplet(!) og lansert iPhone 6 Plus.

Det store spørsmålet er jo da; tok Apple akkurat livet av iPad, da spesielt iPad Mini ved å lansere en stor iPhone? Det kan nemlig se ut som om det er en trend i at folk foretrekker store telefoner (5,5 tommer og oppover) fremfor nettbrett.

Den etablerte dagspressen og den trofaste menigheten til Apple har nå i noen år prøvd så godt de kunne å latterliggjøre de store telefonene som stadig flere produsenter har spyttet ut, men tilslutt så er det salgstallene som teller. Salgstallene levner liten tvil, kundene vil ha større telefoner.

Argumentet med at det ser teit ut med en svær telefon mot øret er ikke lenger valid. Vi bruker mobilen mindre og mindre til å ringe med, og nesten alle går idag rundt med ørepropper eller headset rundt halsen. Mobilen er blitt en personlig data-terminal og da er skjermstørrelse viktigere enn hvordan du ser ut de 13 minuttene du bruker i snitt per dag på å snakke i mobiltelefon (undersøkelse laget av O2)

Apple følger etter

Steve Jobs var ganske klar i sine uttalelser, han ønsket hverken mindre iPads eller større iPhones.

Det tok ikke så lang tid etter at Tim Cook tok over sjefsstolen før iPad’en ble krympet. Tim Cook så suksessen til Nexus 7 og Kindle Fire og gjorde noe med det. Nå har han altså igjen fulgt markedskreftene og foret iPhone med kraftfor slik at den ikke lenger er minstemann i klassen.

Det er ingen hemmelighet at iPad salget har stagnert i 2014. I forhold til 2013 har salget gått ned med over 14 prosent ifølge NDP DisplaySearch. Samsung sitt nettbrett-salg står omtrent på stedet hvil mens Nexus-salget til Google har stupt nesten katastrofalt.

Lenovo derimot, de har solgt nettbrett som varmt hvetebrød hittil i år. Hvorfor? Fordi de satser på hybrid-maskiner alla Yoga 2 Pro.

Med andre ord angripes nettbrett-markedet fra to kanter, store telefoner angriper de små nettbrettene mens hybrid-PC’ene angriper de store nettbrettene.

Windows 10 og hybrider

De Windows 8 nettbrettene vi i Mobizmag redaksjonen har testet har vi hatt varierende sans for, men alltid har vi kommet frem til at Windows 8.x grensesnittet har virket litt umodent og ulogisk.

Så lanserte Microsoft Windows 10. Jeg skal ikke prøve meg på noen billige poeng om hvor det ble av Windows 9, men etter å ha testet Preview utgaven noen dager så må jeg si at jeg for første gang siden Windows 2000 Pro har blitt virkelig imponert over Microsoft.

Windows 10 er uten tvil den beste Windows versjonen hittil og nå har Microsoft funnet ut hvordan de skal kombinere sitt nye Modern UI med det klassiske skrivebordet som brukerne relativt høylytt har fortalt Microsoft at de ville ha tilbake.

Microsoft er endelig tilbake på spor og vi begynner å kjenne lukten av fugl. Windows 10 på hybrider som for eksempel Lenovo Yoga 2 Pro, HP Elitebook og Surface 3 Pro burde kunne få selv Apple til å skjelve (litt ihvertfall) i buksene.

Hva tror du? Ser fremtiden for nettbrettene mørk ut? Kommer Apple til å lansere en MacPad?

3 kommentarer om “Erstatter mobilen nettbrettet?

  1. Alle store mobiler er med på å «drepe» minipadder. Når det gjelder hybridløsninger som for eksempel Surface og Windows har jeg hele tiden ment at dette er fremtiden. Med Win 8.x og Win 10 kommer nettbrett med tiden å bli overflødig.

  2. Jeg tror vi kommer til å ha «behov» for alle segmenter, dvs PC/laptop, nettbrett og mobil. Men hybrider kommer til å bli vanligere, og de kommer nok ikke til å erstatte noe som helst, men de sniker seg inn mellom de allerede eksisterende produktene for å fylle et behov som finnes for en del av oss.

    Jeg har f.eks. fått meg en Surface Pro 3. Dette er «nettbrettet» jeg har ønsket meg siden Apple til stor skuffelse lanserte sin store iPod (også kjent som iPad). Metro/Modern UI fungerer faktisk utmerket til nettbrettbruk, samtidig som man har mer trøkk under panseret når man har behov for det.

    Samtidig kan jeg se at folk (som har større lommer enn jeg har) ønsker seg hybrider mellom mobil og nettbrett. Det gir store og gode skjermer mens man er på farten.

    Jeg tror imidlertid ikke at folk kommer til å legge fra seg et nettbrett eller en PC, «for jeg klarer meg så fint med iPhone 6 plus». I så fall har de ikke hatt det store behovet for hverken nettbrett eller PC før.

Legg igjen en kommentar

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com